Op naar een implanteerbare kunstnier
Op naar een implanteerbare kunstnier
Op 1 mei zijn er twee projecten gestart, NXTGEN Hightech-Artificial Organs en KIDNEW, die de behandeling van nierpatiënten moeten verbeteren. De initiatieven worden geleid door nefroloog en klinisch onderzoeker Karin Gerritsen, en richten zich op het verbeteren van de dialyse en de ontwikkeling van een implanteerbare kunstnier.
Dialyse is toe aan een upgrade
Ruim 1.7 miljoen Nederlanders hebben een zekere mate van nierschade. Hierdoor kunnen de nieren het bloed niet goed meer ontdoen van afvalstoffen en de water- en zoutbalans van het lichaam niet meer goed regelen. Als die schade groot wordt, krijg je klachten en kan het zijn dat dialyse nodig is om de nierfunctie (gedeeltelijk) te vervangen. Dialyse is een behandeling die het bloed van de nierpatiënt buiten het lichaam filtert om afvalstoffen te verwijderen en de water- en zoutbalans te verbeteren. Deze behandeling heeft al veel levens gered, maar heeft ook een aantal grote nadelen. Het is belastend voor de patiënt die er heel vaak voor naar het ziekenhuis moet en de bloedzuivering is niet goed genoeg.
Nieuwe projecten voor betere behandelingen
Het verbeteren van de dialyse richt zich met name op het verbeteren van de bloedzuivering en het verkleinen van de dialysemachine met als uiteindelijk doel een implanteerbaar systeem. Voor het verkleinen van dialysemachines is het verminderen van de benodigde hoeveelheid water belangrijk (momenteel is er 120 liter water nodig voor een standaard behandeling). Een kleine dialysemachine voor gebruik thuis maakt de dialysebehandeling flexibeler, wat veel kwaliteit van leven zal geven aan patiënten. Uiteindelijk zou het mogelijk kunnen worden om een implanteerbare kunstnier te maken.
Voor de eerste stappen richting een implanteerbare kunstnier is het KIDNEW consortium opgezet. “In dit project werken we samen met meerdere bedrijven en instituten aan enkele nieuwe technologieën waaronder miniatuur siliciummembranen die het nierfilter (de glomerulus) en de nierbuisjes (de tubuli) zo goed mogelijk nabootsen,” vertelt Karin Gerritsen.
Deze doelen komen ook terug in het ‘Artificial Organs’ project van het Groeifonds programma NXTGEN Hightech, dat ook door Gerritsen gecoördineerd wordt. “In dit project ontwikkelen we massa-produceerbare micro- en nanotechnologische bouwblokken in combinatie met geavanceerde (bio)materialen en cel-ondersteunende technieken, als basis voor de productie van technisch-biologisch (hybride) systemen ter vervanging en ondersteuning van orgaanfuncties. We richten ons vooral op de nier, maar hopen uiteindelijk ook uit te bereiden naar andere organen.”
Wil je meer weten over deze projecten of de visie van Karin Gerritsen voor de behandeling van nierpatiënten, lees dan dit uitgebreide artikel.